İşletme Bölümü Ders Notları 2

İşletme  Bölümü Ders Notları 2

İşletme Kapasitesi Nedir ?

Üretim faktörlerinin belirli bir dönemde  ürün ve hizmetleri üretebilme yetenek ve olanaklarının metre, kg, adet ve litre gibi uygun bir ölçü birimiyle ifade edilmesi biçiminde tanımlanabilir.

Üretim Sistemi Nedir ? 

Ürün ya da hizmet üretmek amacıyla; iş gücü, malzeme ve makine gibi fiziksel elemanların bir araya gelerek uyumlu bir biçimde çalışmasına üretim sistemi adı verilir.

Bir girişimci işletmesini kurarken, teknik araştırma aşamasında , göz önünde bulunduracağı başlıca hangi üretim sistemleri bulunmaktadır ?

Siparişe göre üretim sistemi, parti üretim sistemi, sürekli üretim sistemi, proje üretim sistemi, akıcı üretim sistemi, yığın üretim sistemi ve tam zamanında üretim sistemi.

Girişimci, üretim türüne neye göre karar verir ? 

Sermaye, pazarın büyüklüğü ve pazar payı, iş gücü nicelik ve niteliği, lisans, patent ve teknik destek olanakları ve kullanılacak teknoloji gibi faktörleri göz önünde bulundurarak karar vermelidir.

Teknik maliyet çalışmaları aşağıdaki konuları içermektedir ? 

Üretim maliyetlerinin üretim sürecine göre ayrı ayrı hesaplanası. Arsa, bina ve makineler gibi sabit değerler ve montaj maliyetleri ile teknik bilgi maliyetlerinin tahmin yoluyla belirlenmesi. Nitelikli ve niteliksiz iş gücü gereksinimi ve maliyetlerinin belirlenmesi. Su, enerji ve diğer alt yapı ihtiyaç ve maliyetlerinin belirlenmesi. Bakım ve onarım maliyetleri çalışmalarının yapılması.

Finansal (mali) araştırma kapsamında hangi konular yer alır ?

Planlanan yatırıma para desteğinin nasıl sağlanacağı, yapılacak yatırımın karşılığının alınıp alınamayacağı ve kar elde edebilmek için üretilecek birim miktarının belirlenmesi gibi konular yer alır.

Başabaş ( kara geçiş ) noktası analizi nedir ?

Kısa dönemde hem sabit, hem de değişken giderlere sahip işletmelerin alacakları stratejik kararlara yardımcı olan bir karlılık çözümlemesidir.

Sabit giderler nedir ?

İşletmenin üretim miktarına bağlı olarak değişmeyen giderlerdir, iş yeri kirası, bina ve arazi vergisi, faiz sigorta primleri, makine, donanım, amortisman, iklimlendirme ve aydınlatma gibi giderler bu gruba girer.

Değişken giderler nedir ?

İşletmenin üretim miktarına göre artan ya da azalan, üretim olmadığı zaman da oluşmayan giderlerdir. Değişken gider grubuna; yakıt, ham madde, yarı mamul maddeler, işçi ücretleri, gelir vergisi ve bakım-onarım giderleri girer.

 

İşletme  Bölümü Ders Notları 2

 

COMMENTS

No comments yet, be the first by filling the form.