Davranış Bilimleri Ders Notları

Davranış Bilimleri Ders Notları

Küreselleşme nedir ?

Kısaca dünyadaki işletme ve insanların birbirlerine bağlanmasını ifade eden bir kavramdır.

Globalism / Küresellik nedir ?

Neo- liberalizm temelli bir kavramlaştırmayla kültür, siyaset, sivil toplumun tümünün ekonomik yapı tarafından belirlendiği savunulur. Diğer bir ifade ile ekonomiye indirgenmiş tek bir yapının, Pazar hakimiyeti altında işlemesini anlatır.

 Globalite / Küresel nedir ?

” Dünya Toplumu” anlayışına işaret eder. Ülkelerin çok boyutlu ilişkiler içinde bağımlılıklarını gösterir.

Küreyellik ( glokalleşme ) nedir ?

Anılan kavramlardan sonra ortaya çıkan bir yeni kavram daha vardır Buna küresel ve yerel kelimelerden üretildiği için “küreyellik/ glokalleşme” veya ” kültürel globalleşme ” denilmektedir. Bu aslında belirli bir kültüre özgü olanın yaygınlaşmasıdır.

Giddense göre küreselleşme nedir ?

Zaman ve mekanın birlikte önem taşıdığı ise ilk önceleri Giddens ” Yapılaşma Kuramı’nda ortaya konmuştur. Giddens küreselleşmeye diyalektik olarak bakmıştır.

Jonathan Friedman, küresel / global olan iki farklı görüşü nelerdir ?

1 – Kültürel Sosyoloji Yaklaşımı : Daha çok edebiyat alanındaki farklı araştırmaları birleştiren ve birmingham çevresinden esinlenen yaklaşımdır.

2 – Küresel Sistemler Yaklaşımı : Bu yaklaşım daha önce küresel tarihsel politik iktisat olarak ortaya çıkmıştır.

Ronald Robertson’a göre küreselleşme tartışmalarını yapanlar iki grup vardır bunlar nelerdir ?

1 – Birörnekleştiriciler / Homojemleştiriciler : Bunların başında A. Giddens gibi marksistler gelmekle beraber bazı işlevselciler de bu kategoride yer alır.

2 – Farkçılaştırıcılar / Heterojenleştiriciler : Edward Said ve Stuart Hall en önemlilerdir. Jonathan Friedman göre küreselleşme söyleminin önemli bir kısmı modernitenin ideolojik ürünüdür.

Robertson’a göre küreselleşme ne ile ifade etmiştir ? 

o,  küreselleşmeyi nesnel ve öznel bileşenler olarak formüle eder. Küreselleşme bu bağlamda, dünyanın küçülerek baskılanmasını / sıkıştırılmasını ifade eden bir terimdir. Roberson’a göre küresel sistemde en önemli olgu karşılıklı bağımlılıktır.

Küresel köy kavramı, ilk kez ne zaman kullanılmıştır ?

Küresel köy kavramı, Kanadalı düşünür M. Mc Luhan tarafından ilk kez kullanılmıştır. Özellikle elektronik iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, dünyanın küçük bir topluluk gibi olacağı anlamına gelmektedir. Örneğin, dünyanın pek çok farklı yerindeki insanlar, televizyon programları yoluyla aynı haber olaylarını izlemektedir.

Türkiye’nin önemli politik iktisatçılarından Korkut Boratava göre küreselleşme nasıl açıklamıştır ?

Türkiye’nin önemli politik iktisatçılarından Korkut Boratav Probhat Patnaik ‘ten esinlenerek ” emperyalizm neden artık sol aydınların söyleminde yer almıyor ” sorusunu sormakta ve bu kavramın yerini küreselleşmenin aldığı sonucuna varmaktadır

.Davranış Bilimleri Ders Notları

COMMENTS

No comments yet, be the first by filling the form.